Hírek

2008.11.05. '56 visszatérés volt Európához      
Magyarország 1956-ban azokat az értékeket és eszményeket védte, amelyek alapján most egy szabad és remélhetőleg jobb életet biztosító világot akarunk építeni - hangsúlyozta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke kedden este Brüsszelben, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepségen.

A belga főváros egyik patinás középületében, az Egmont palota tükörtermében az Európai Parlament fideszes képviselőinek, valamint a Magyar Hullám elnevezésű brüsszeli közéleti és kulturális társaságnak a szervezésében tartották a megemlékezést. Az ünnepségnek helyet adó palota egykoron annak az Egmont gróf szabadsághősnek a tulajdonában volt, akinek emléket állít Beethoven Egmont-nyitánya - az a zenemű, amelyet az 56-os forradalom napjaiban oly sűrűn játszott a Szabad Kossuth Rádió, amely tehát lényegében "a forradalom zenéje" volt.

Pálinkás József kiemelte: 56-ban a társadalom túlnyomó többsége részese volt annak a nemzeti közmegegyezésnek, amely arról szólt, hogy az ország nem akar tovább úgy élni, ahogy addig kénytelen volt. A társadalomról pillanatok alatt lepattant az előzőleg rárakódott vastag hazugságréteg, az ország kinyilvánította, hogy szabadságban és tisztességben akar élni - emlékeztetett az Akadémia elnöke, kiemelve, hogy a szabadság alatt akkor nem az egyén korlátlan kiteljesedését, hanem a magyar nemzeti közösség összetartozását értették.

Szájer József, az Európai Parlament magyar néppárti delegációjának vezetője arról beszélt, hogy az 56-os forradalom célkitűzései az Európához való visszatérésként is megfogalmazhatók, és ebben az értelemben az akkori törekvések győzelme az európai integrációba való beilleszkedést is előbbre hozhatta volna.

(mti)  Vissza1848-as megemlékezés Brüsszelben
2019. március 18.
A Magyar Néppárti Képviselőcsoport és a Magyar Hullám Társaság közös `48-as megemlékezése
56-os megemlékezés
2018. november 5.
56-os megemlékezés Brüsszelben
Emlékezés a márciusi ifjakra
2017. március 6.
1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés
e-mail:   
    jelentkezés
Amennyiben szeretne hírt kapni rendezvényeinkről, iratkozzon fel a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság levelezőlistájára!
  Adatvédelmi elveink
Copyright © 2009 Magyar Hullám, Brüsszel    |   Minden jog fenntartva!   |   Hozzáadás a kedvencekhez