Hírek

2008.06.11. A Heti Válasz Brüsszelben      
A Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság meghívására Brüsszelbe látogató Borókai Gábor, Bódis András és Dévényi István a magyar közéletről, a médiapiac sajátosságairól, és a magazin terveiről beszélt.

Mintegy nyolcvan, Brüsszelben élő és dolgozó honfitársunk volt kíváncsi a Hogyan tovább, Magyarország? - Látlelet médiáról és politikáról címmel meghirdetett beszélgetésre, amelynek meghívott vendégei Borókai Gábor, Bódis András és Dévényi István, a Heti Válasz főszerkesztője, belpolitikai rovatvezetője és online szerkesztője voltak.
Borókai Gábor köszöntőjében elmondta, nagy utat tett meg a lap, míg 2007-ben végre nyereségessé tudott válni egy olyan környezetben, amelyben a versenytársak, és általában az írott sajtó folyamatosan teret veszít az elektronikus médiumok javára. A főszerkesztő méltatta munkatársait, akik a nehézségek ellenére képesek voltak színvonalas, minőségi újságírásra, és akiknek köszönhetően a Heti Válasz mára a jobboldal mértékadó orgánumává fejlődött. Köszönetet mondott a lap tulajdonosainak is, akik a színvonal és hitelesség érdekében támogatják a kockázatos, sokszor gazdasági érdekeikkel is ellentétes tényfeltáró újságírást, amiben a Heti Válasz egyedülálló szerepet tölt be a piacon.
 
A főszerkesztő sajnálatosnak nevezte, hogy a jobboldali orgánumok között nincs szorosabb együttműködés, véleménye szerint a baloldal sokkal jobban kihasználja ezt a lehetőséget. A jobboldali sajtótermékek közti együttműködést úgy jellemezte, mint az a diák, aki a padtársa elől eltakarja füzetét, nehogy a másik profitálhasson belőle. Ennek okairól szólva megjegyezte, részben ésszerű, gazdasági döntésekről van szó, de jelen van a szakmai féltékenység is. Borókai a lap jövőjéről szólva kiemelte, fejleszteni kívánják internetes szolgáltatásaikat, hamarosan az előfizetők digitálisan juthatnak hozzá az aktuális lapszámhoz, és erősíteni fogják angol nyelvű oldalukat is, amely már most is elérhető a www.hetivalasz.com címen.
 

Bódis András hozzászólásában úgy fogalmazott, hogy a Heti Válaszhoz jó bemenni dolgozni, mert egy olyan közösség alakult ki, ami ösztönöz a munkára, a teljesítményre. Véleménye szerint ma Magyarországon ellenzéki újságírónak lenni a lehető legjobb, hiszen a kormány és a pártok kifogyhatatlan forrást biztosítanak munkájához. A korrupciós ügyek, a társadalom számára káros gazdasági összefonódások és visszaélések leleplezését az újságírók kötelességének nevezte.

Bódis kérdésre válaszolva kifejtette, az Európai Unió ügyeire a magyar közvélemény azért nem kíváncsi, mert a romló gazdasági és életkörülményeket a kormánnyal, és a néhány éve bekövetkezett uniós csatlakozással azonosítják, annak jó oldalait azonban még nem élték meg. A lakosság nagy része az EU-t még mindig egy távoli, nagy bürokratikus rendszernek érzékeli, ami se nem védi meg őket úgy, ahogyan elvárnák, se nem javított életkörülményein.
 

Dévényi István online szerkesztő a webes szolgáltatások továbbfejlesztésének fontosságát hangsúlyozta, hiszen, mint mondta, az olvasók fogyasztási szokásai megváltoztak, egyre kevesebben vásárolnak nyomtatott sajtótermékeket, ehelyett munkahelyükön vagy otthonukban több időt szánnak az internetes hírolvasásra. Meglepő adat, hogy néhány hónapja a Magyar Televízió 1-es csatornájának esti Híradóját kevesebben nézik, mint ahányan ugyanabban az időben a magyar hírportálokat böngészik.

Különösen elterjedt az internet használata a fiatal felnőttek körében, de a tinédzserek internet-fogyasztási szokásai egészen megdöbbentőek, ezért rendkívül fontosnak tartja, hogy a hagyományos médiumok megnyerjék a legfiatalabb nemzedéket újszerű, az ő érdeklődési körüknek és információs igényeinek kiszolgálásával. Dévényi tapasztalatai szerint, a Heti Válasz jól megírt, ámde hosszabb cikkei legalább annyira népszerűek az internetes olvasók között, mint a hírportálok rövid és gyakran frissülő bejegyzései. Dévényi úgy véli, rendkívül fontos, hogy a szabadidejük jelentős részét netezéssel töltő fiatalok megtalálják a színvonalas tartalmakat, de ebben a jobboldali média nagy lemaradásban van. A jobboldali netes közösségeket sürgősen ki kell építeni, mert ez a vonat elszáguldhat mellettünk - fogalmazott.  Vissza1848-as megemlékezés Brüsszelben
2019. március 18.
A Magyar Néppárti Képviselőcsoport és a Magyar Hullám Társaság közös `48-as megemlékezése
56-os megemlékezés
2018. november 5.
56-os megemlékezés Brüsszelben
Emlékezés a márciusi ifjakra
2017. március 6.
1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés
e-mail:   
    jelentkezés
Amennyiben szeretne hírt kapni rendezvényeinkről, iratkozzon fel a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság levelezőlistájára!
  Adatvédelmi elveink
Copyright © 2009 Magyar Hullám, Brüsszel    |   Minden jog fenntartva!   |   Hozzáadás a kedvencekhez