Hírek

2009.09.03. Tiltakoztunk!      
A Magyar Hullám Kulturális és Közéleti Társaság békés tüntetésre hívta a Brüsszelben élő magyarokat Szlovákia nagykövetsége elé szeptember elsején, a szlovák nyelvtörvény hatályba lépésének napján.

A mintegy száz, Brüsszelben élő és dolgozó magyar civil és politikus - köztük a Fidesz, az MSZP és a Jobbik EP-képviselői - délután fél öttől gyülekezett a szemerkélő esőben a Szlovák Nagykövetség előtt. A Magyar Hullám nevében Bardocz-Bencsik Mariann köszöntötte a résztvevőket, majd elmondta, hogy 15 órakor a Magyar Ház Katolikus Lelkészségén - a világ számos városához hasonlóan - megkondultak a harangok a Felvidék magyarságáért.Dr. Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum képviselője határozott hangú beszédben tiltakozott a jogsértő nyelvtörvény ellen, majd beszéde végén átnyújtotta a Civil Összefogás Fórum és a Magyar Hullám közös petícióját dr. Szájer József európai parlamenti képviselőnek, aki biztosította a jelenlevőket, hogy még aznap este átadja a dokumentumot José Manuel Barrosonak, az Európai Bizottság elnökének.Dr. Kállay Oszkár, a Belgiumi Magyarok Szövetségének elnöke a békés egymás mellett élés belgiumi példáját hangsúlyozta, mint mondta, a 34 ezres német kisebbség Belgiumban saját parlamenttel rendelkezik, és nyelvüket hivatalosnak ismeri el a belga állam.

Ezt követően felolvasásra került a civilek petíciója, amely teljes terjedelmében alul olvasható.A rendezvény végén dr. Szájer József intézett néhány gondolatot a megjelentekhez. Mint fogalmazott, a törvény "Európa szégyene", és feltette a kérdést, vajon hol van Leonard Orban többnyelvűségi biztos, és vajon miért hallgat Jacques Barrot igazságügyi biztos, amikor egy nemzeti kisebbséget ilyen jogsérelem ér.

A politikus ígéretet tett a jelenlévőknek, hogy a Magyar Néppárti Képviselőcsoport tagjainak nem lesz olyan megszólalása az Európai Parlamentben a törvény visszavonásáig, amelyben ne említenék meg a szlovák nyelvtörvény ügyét.

A demonstráció a Szózat közös eléneklésével zárult.

A Magyar Hullám Társaság nevében köszönjük mind a felszólaló vendégek, mind a jelenlévők támogató részvételét!


TILTAKOZÓ NYILATKOZAT

EURÓPA KIÁLTS ÉS TILTAKOZZ!

Mi, magyarországi civilek, az Európai Unió polgárai, demokraták és magyarok a leghatározottabban tiltakozunk a 2009. szeptember 1-én életbe lépő Szlovák Nyelvtörvény ellen és követeljük annak azonnali visszavonását.

A mai napon tiltakozó demonstrációt tartunk Dunaszerdahelyen (Szlovákiában), továbbá Budapesten és Brüsszelben a szlovák nagykövetségek előtt, s jelen petíciónkat átadjuk a szlovák és az Európai Uniós képviseletek vezetőinek. Követeljük a szlovák nyelvtörvény eltörlését, mely 5000 Euróig terjedő pénzbírsággal akarja sújtani azt a magyart, aki például orvosával magyarul és nem szlovákul beszél. Támogatjuk az 1100 éve a mai Szlovákia területén élő magyarokat, akiket nem rettent vissza az 5000 Eurós büntetés sem anyanyelvük használatában. A szlovák nyelvtörvény a diktatúrák korszakát idézi, ilyen szégyenletes nyelvtörvényeket csak a huszadik század legsötétebb időszakában produkáltak Hitler, Sztálin, Benes és Ceausescu diktatúrái alatt. 

Minden embernek és minden nemzetnek van anyanyelve, és aki Szlovákiában pénzbírsággal akarja sújtani az anyanyelv használóit, így Szlovákiában nemcsak a magyarok, a németek vagy az ukránok ellen vét, nemcsak a demokráciát és az alapvető szabadságjogokat sérti meg, de nagy bűnt követ el az emberi élet ellen is. A 21. századi Európa a humanizmus Európája, s egyetlen nemzetet sem lehet rákényszeríteni, arra, hogy tagadja meg anyanyelvét. De ha ordas erők erre akarják kényszeríteni, akkor Európának kötelessége felemelnie a szavát ez ellen.
     
Az európai közvéleményhez fordulunk:

EURÓPA KIÁLTS ÉS TILTAKOZZ!

1. Követeljük a szlovák nyelvtörvény eltörlését, mely 5000 Euróig terjedő pénzbírsággal akarja súlytani azt a magyart, aki például orvosával magyarul és nem szlovákul beszél! Támogatjuk az 1100 éve a mai Szlovákia területén élő magyarokat, akiket nem rettent vissza az 5000 Eurós büntetés sem anyanyelvük használatában.

2. Európa kiálts és tiltakozz! Fiaidat akarják rabságba kényszeríteni, s ezzel megsértik az emberi szabadságot és súlyosan sértik a békés egymás mellett élés elveit. Ne engedd, hogy elvakult soviniszták destabilizálják Közép-Európát, és így veszélyeztessék az európai békét!

3. Követeljük a szlovák kormánytól, hogy törölje el a nemzeti kisebbségekre nézve diszkriminatív nyelvtörvényt!

4. Követeljük továbbá, hogy a Szlovák Köztársaság tartsa tiszteletben az Európai Unió szabadságjogokkal kapcsolatos elvárásait, és fogadja el az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának ajánlásait, melyek a kisebbségi nyelvhasználati jogokra vonatkoznak!

5. Követeljük a Szlovák Parlamenttől, hogy az EBESZ kisebbségi főbiztosának ajánlása szerint fogadjon el egy, a kisebbségek jogairól szóló átfogó törvényt!

6. Végül pedig felszólítjuk a szlovák kormánykoalíció politikusait, hogy hagyjanak fel a magyarok elleni gyűlöletbeszédekkel, ne gerjesszék a magyarok elleni atrocitásokat és a magyar-veréseket. Igazságot követelünk minden anyanyelv használatáért megvertnek vagy megalázottnak: így Malina Hedvignek (akit azért vertek meg szlovákok, mert magyarul mert beszélni az utcán), vagy a 2009-ben Dunaszerdahelyen, a rendőrök által véresre vert több száz ártatlan magyar Ferencváros-futballszurkolónak, vagy a szintén a szlovák rendőrök által véresre vert több száz horvát Hajdúk Split szurkolónak!

Követeléseink alátámasztására Európa több városában 2009. szeptember 1-én 15.00-kor megszólalnak a harangok. Szándékaink békések, de határozottak, elszántak és európaiak!

Teli torokból mondjuk, hogy amíg nem késő:

EURÓPA KIÁLTS ÉS TILTAKOZZ!

Tiltakozó petíciónk a demonstrálók közfelkiáltással elfogadták:

Budapesten és Brüsszelben és a világ más, velünk szolidáris városában is.

A rendezvényt a Magyar Hullám és a Civil Összefogás Fórum szervezte.

2009. szeptember 1.  

A tüntetésről készült felvételek (Euvideohu):


  Vissza1848-as megemlékezés Brüsszelben
2019. március 18.
A Magyar Néppárti Képviselőcsoport és a Magyar Hullám Társaság közös `48-as megemlékezése
56-os megemlékezés
2018. november 5.
56-os megemlékezés Brüsszelben
Emlékezés a márciusi ifjakra
2017. március 6.
1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés
e-mail:   
    jelentkezés
Amennyiben szeretne hírt kapni rendezvényeinkről, iratkozzon fel a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság levelezőlistájára!
  Adatvédelmi elveink
Copyright © 2009 Magyar Hullám, Brüsszel    |   Minden jog fenntartva!   |   Hozzáadás a kedvencekhez