Hírek

2009.12.04. Bizalommal várakozunk      
Az adventi időszak kezdetén Vértesaljai László jezsuita lelkész és Cseke Péter színművész hozott lelki táplálékot a brüsszeli magyarok számára. Az előadásnak ezúttal a La Viale Europe kápolna adott otthont, amely különleges hangulatot kölcsönzött az emlékezetes előadásnak.


A Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság fontosnak tartja, hogy a közéleti, politikai jellegű rendezvényeken túl időről-időre spirituális élménnyel is szolgáljon a belgiumi magyarságnak. Az idei adventi időszak kezdetén a hazai egyházi és kulturális élet két meghatározó személyisége látogatott el hozzánk, akik emelkedett hangulatú kulturális előadással ünnepelték a fény eljövetelét.

Párbeszéd-jellegű előadásuk során az atya által felvetett morális, erkölcsi és hitbéli problémákra, személyes élményekre Cseke Péter egy, az adott kérdést művészileg feldolgozó idézettel, verssel, vagy felvételről szóló dallal felelt. Kettejük párbeszédéből kibontakoztak advent fő üzenetei, a várakozás lényege, amely a feltétel nélküli krisztusi szeretetről, elkötelezettségről, kitartásról és szilárd erkölcsi rendről szól.A Magyar Hullám Társaság meghívására több mint száz vendég érkezett a La Viale Europe jezsuita közösség brüsszeli kápolnájába. Sokakat meglepett, hogy a közösség vezetője, Thierry Monfils atya magyarul köszöntötte a meghívottakat. A vendégek közül sokan maradtak az előadást követő szeretetvendégségen, ahol forralt bor és karácsonyi sütemények kínálása mellett, kellemes hangulatú beszélgetéssel zárult az est.Vértesaljai László lelkipásztorként szolgált Szentendrén, majd Budapesten, Erzsébetvárosban, ill. később a Városmajorban. Jézus Társaságába történt belépését követően jezsuita egyetemi szakkollégiumi igazgatóként és lelkészként folytatta életét, majd éveken át a Vatikáni Rádió magyar adásának felelős szerkesztőjeként dolgozott. Rómából hazatérve 2002-ben a jezsuita rend elöljárójának közvetlen munkatársa lett, majd 2005-től kezdve Budapesten a Mária utcai Jézus Szíve templomban szolgál.Cseke Péter Jászai-díjas színművész egy nagyváradi színészdinasztia sarja, de ő már a budapesti Színművészeti Főiskolán szerzett diplomát 1976-ban. Rendkívül gazdag művészeti pályája során tagja volt a Debreceni Csokonai Színháznak, a Nemzeti Színháznak, majd hosszú évekig a Madách Színházban játszott, míg 2008-ban a Kecskeméti Katona József Színház igazgatójává választották. Ezt megelőzően, rendezett többek között a Madáchban, a Merlinben, Székesfehérváron, Tatabányán, sőt Bécsben is, ugyanakkor tanított a Színművészeti Egyetemen és a Táncművészeti Főiskolán is.Az eseményről készült videó:


  Vissza1848-as megemlékezés Brüsszelben
2019. március 18.
A Magyar Néppárti Képviselőcsoport és a Magyar Hullám Társaság közös `48-as megemlékezése
56-os megemlékezés
2018. november 5.
56-os megemlékezés Brüsszelben
Emlékezés a márciusi ifjakra
2017. március 6.
1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés
e-mail:   
    jelentkezés
Amennyiben szeretne hírt kapni rendezvényeinkről, iratkozzon fel a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság levelezőlistájára!
  Adatvédelmi elveink
Copyright © 2009 Magyar Hullám, Brüsszel    |   Minden jog fenntartva!   |   Hozzáadás a kedvencekhez