Hírek

2010.04.20. Erdélyi és felvidéki költészet Brüsszelben      
Kovács András Ferenc erdélyi Kossuth-díjas, és Csehy Zoltán felvidéki József Attila-díjas költő és műfordító vallott kérdezz-felelek formában ars poetica-ról, közös sorsról, magyarságtudatról, európai kötelékeinkről a Magyar Hullám Társaság által megtartott brüsszeli rendezvényen.

A Költészet Napjának alkalmából, "Költészet határok nélkül - Európai poétikák" címmel megtartott előadás célja az európai rangú, magyar nyelvű költészeti értékek alapos megismertetése volt a belgiumi magyar közönség számára. ¬A határon túli magyar kulturális értékeket népszerűsítő, rendkívüli irodalmi ünnepség vendéglátói Bauer Edit MKP-s és Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti (EP) képviselő voltak.Kovács András Ferenc, vagy, ahogy barátai után immár az irodalomkedvelők is becézik: KAF, 1959-ben született Szatmárnémetiben. Szülővárosában érettségizett, majd a kolozsvári Babeº-Bolyai Egyetemen végzett magyar-francia szakon. Székelyföldön tanított, majd 1990-től a marosvásárhelyi LÁTÓ című irodalmi lap szerkesztője, jelenleg főszerkesztője, de a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem oktatója is volt. Több mint 30 egyéni verseskötet, többek között gyerekverseket és műfordításokat tartalmazó kiadványok szerzője. Életművét 2010. március 15-én Kossuth-díjjal ismerték el. Klasszikus irodalmi hagyományokra épülő, míves költészetének ezer arca van. Szerepet játszik, bizonyára, de maszkjai átlényegülnek: KAF, a játékos csak látszólag az, elkomolyodik, érzi az olvasó is, halálosan komoly dologról, a létről mesél. Versei a kortárs európai költészet szerves részét képezik.Csehy Zoltán 1973-ban született Pozsonyban. A Somorjai Magyar Nyelvű Gimnáziumban érettségizett, majd a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karán latin-magyar szakos tanári oklevelet szerzett. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen doktorált. A Kaligramm és az Irodalmi Szemle szerkesztője, intenzív műfordítói tevékenységet is folytat. 2002-től a Comenius Egyetem adjunktusa. Több mint tíz kötet szerzője és fordítója. 2009-ben költői tevékenységének elismeréseként József Attila-díjat kapott.Csehy a klasszika filológia, az európai költészeti hagyományok jó ismerője. Sajátos modern magyar költészetet művel, melynek alkotásai - akárcsak KAF versei - jellegzetesen európai, rokon költői világra vallanak.

-----
Az eseményen készült hangfelvételből részletek, valamint videó-felvételek hamarosan elérhetők lesznek.


  Vissza1848-as megemlékezés Brüsszelben
2019. március 18.
A Magyar Néppárti Képviselőcsoport és a Magyar Hullám Társaság közös `48-as megemlékezése
56-os megemlékezés
2018. november 5.
56-os megemlékezés Brüsszelben
Emlékezés a márciusi ifjakra
2017. március 6.
1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés
e-mail:   
    jelentkezés
Amennyiben szeretne hírt kapni rendezvényeinkről, iratkozzon fel a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság levelezőlistájára!
  Adatvédelmi elveink
Copyright © 2009 Magyar Hullám, Brüsszel    |   Minden jog fenntartva!   |   Hozzáadás a kedvencekhez