Hírek

2011.03.17. Március 15-e emlékére      
Meg kell erősíteni Európa ember- és polgárközpontú arculatát, így az unió versenyképessége sem a világhatalmi pozícióról, hanem az európai munkahelyekről szól - hangsúlyozta Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára a hétfő este Brüsszelben tartott 1848-as megemlékező ünnepségen.

Az Európai Parlament (EP) magyar néppárti képviselőcsoportja és a Magyar Hullám Kulturális és Közéleti Társaság idén Baden-Württemberg német tartomány brüsszeli képviseletének székházában tartotta meg március 15-i ünnepélyét. Rövid beszédet mondott Sógor Csaba erdélyi néppárti EP-képviselő, valamint Hernyes Zoltán, Magyarország brüsszeli nagykövete. Műsort adott az erdélyi Maros táncegyüttes.

Ünnepi beszédében Németh Zsolt 1848 tanulságai közül felhívta a figyelmet arra, hogy a társadalmi problémákat ideig-óráig el lehet nyomni, de azok előbb-utóbb felszínre törnek, amikor senki nem számít erre. Mint mondta, Észak-Afrikában és az Észak-Afrika szomszédságában élő Európában sem számított senki a szikrára. Az észak-afrikai fejleményeket a demokrácia iránti elemi vágynak tulajdonította, és azt mondta, hogy - a népek tavasza jegyében - "segítenünk kell az arab tavaszt".

Az 1848-49-es magyar szabadságharcra ismét visszautalva, a vesztes schwechati csatát felidézve az államtitkár azt a tanulságot is kiemelte, hogy időben kell hatékony segítséget nyújtani - most a demokrácia felé forduló arab országok stabilizálásához. Leszögezte, hogy megújuló európai szomszédságpolitikára van szükség.

"Európának missziója van a világban" - jelentette ki Németh Zsolt, hozzáfűzve, hogy a kontinens sokat tehet a demokrácia és a stabilitás érdekében.  Vissza1848-as megemlékezés Brüsszelben
2019. március 18.
A Magyar Néppárti Képviselőcsoport és a Magyar Hullám Társaság közös `48-as megemlékezése
56-os megemlékezés
2018. november 5.
56-os megemlékezés Brüsszelben
Emlékezés a márciusi ifjakra
2017. március 6.
1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés
e-mail:   
    jelentkezés
Amennyiben szeretne hírt kapni rendezvényeinkről, iratkozzon fel a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság levelezőlistájára!
  Adatvédelmi elveink
Copyright © 2009 Magyar Hullám, Brüsszel    |   Minden jog fenntartva!   |   Hozzáadás a kedvencekhez