Hírek

2013.06.06. Könyvbemutató Brüsszelben - A Fidesz és a magyar jobbközép újraértelmezése      
Oltay Edith A Fidesz és a magyar jobbközép újraértelmezése című, angol nyelvű könyvét (Fidesz and the Reinvention of the Hungarian Center-Right) mutatták be kedden az Európai Parlament (EP) brüsszeli székházában, Schöpflin György néppárti EP-képviselő, valamint a brüsszeli Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság szervezésében.

A szerző részvételével tartott könyvbemutató beszélgetés irányítója Nick Thorpe, a BBC budapesti tudósítója volt.
A magyarországi születésű, de gyermekkora óta külföldön élő szerző, aki a bonni egyetemen szerzett politikatudományi diplomát, évek óta foglalkozik a magyar pártrendszer tudományos elemzésével.
Oltay szerint - mint könyvének előszavában írta - a Fidesz azért válhatott széles megalapozottságú néppárttá, mert alkalmazkodni tudott a gyorsan változó politikai környezethez. A beszélgetésen a szerző erre ki is tért, és a gondolatot továbbvitte: a Fidesz 2010-es kétharmados választási győzelmét annak tulajdonította, hogy a párt a középosztályon túl nyitott a szélesebb, szegényebb rétegek felé is.

A beszélgetés során Thorpe egyebek közt arra kért magyarázatot Oltaytól, hogyan történhetett, hogy Orbán Viktor az évek során "antikommunistából antiliberálissá változott". A politológus szerint Orbán megőrizte antikommunista mivoltát. Oltay Edith meglátása szerint a vízválasztó időszak az volt, amikor az 1994-es választások nyomán a szocialisták - mint fogalmazott: a volt kommunisták - kerültek újra hatalomra, és akkor az SZDSZ, amely a Fidesz potenciális liberális szövetségese lehetett volna, a baloldallal való összefogást választotta.
A vitában Schöpflin György arra hívta fel a figyelmet, hogy az évek során maga a liberalizmus is sokat változott, és a jelenlegi magyarországi liberális baloldal nem azonosítható a klasszikus szabadságelveket megfogalmazó liberalizmussal.
(MTI)

  Vissza1848-as megemlékezés Brüsszelben
2019. március 18.
A Magyar Néppárti Képviselőcsoport és a Magyar Hullám Társaság közös `48-as megemlékezése
56-os megemlékezés
2018. november 5.
56-os megemlékezés Brüsszelben
Emlékezés a márciusi ifjakra
2017. március 6.
1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés
e-mail:   
    jelentkezés
Amennyiben szeretne hírt kapni rendezvényeinkről, iratkozzon fel a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság levelezőlistájára!
  Adatvédelmi elveink
Copyright © 2009 Magyar Hullám, Brüsszel    |   Minden jog fenntartva!   |   Hozzáadás a kedvencekhez