Hírek

2013.06.27. Magyar sikertörténetek - avagy hogyan válhat Budapest Közép-Európa kreatív pólusává      
"Kreatív Magyarország" címmel rendezett kerekasztal beszélgetést a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság szerdán este, a brüsszeli Balassi Intézetben, Borbás Barna vezetésével.

Pistyur Veronika kifejtette, hogy a Bridge Budapestet megalapító nemzetközileg sikeres magyar informatikai vállalkozások, a Prezi, a Logmein és a Ustream célja, hogy visszaadjon valamit Magyarországnak, és ösztöndíjjal támogassa a legtehetségesebb fiatalok szilícium-völgyi tapasztalatszerzését. Mint mondta, a legendás magyar kreativitás ma inkább illúzió, ezért a Bridge Budapest a bennünk rejlő tehetséget akarja "visszakapcsolni" a rendszerbe. Fontos, hogy visszaépüljön a köztudatba, hogy legyenek álmaink, és meg akarjuk valósítani azokat. A kreativitást támogató közegnek alapvető feltétele, hogy elismerje a teljesítményt, amely szinte teljesen hiányzik a magyar kultúrából, valamint a vállalkozói kedv felkeltése - hangsúlyozta.

Böszörményi-Nagy Gergely szerint Magyarország kreatív potenciálját tekintve erős hely, ezt testesíti meg a Design Terminál. A kezdeményezés négy kreatív területre koncentrál, az innovatív ötletekre, a divatra, az ipari formatervezésre és az urbanisztikára, mivel ezek azok a területek, amelyeken kézzelfogható és látványos eredményeket lehet elérni, és ezeken keresztül tehető Budapest a közép-európai térség kreatív pólusává. A Design Terminál zászlóshajó projektje, a Gombold újra! mára nemzetközi divatnapokká (Central European Fashion Days) nőtte ki magát, melynek keretében idén Budapest látta vendégül a cseh, lengyel és szlovák divattervezőket, kreatív szakembereket. Mint mondta, szemben a termelő ágazatokkal, a kreatív iparban létrejött munkahelyek a legkitartóbbak, mivel nem helyettesíthetők, nem kiszervezhetők, és emellett példaképeket állítanak a fiatalok elé. Böszörményi-Nagy Gergely hangsúlyozta, hogy a kreativitás mellett legalább ennyire fontos a teljesítmény, ezért a Design Terminál egyik kiemelt feladata a teljesítmény, a szorgalom és eredményesség kultúrájának terjesztése a fiatalok körében.

Bognár Botond elmondta, hogy a Google és a NASA magánegyetemeként öt éve létrehozott Singularity University (SU) célja, hogy felkészítse a gazdasági és politikai döntéshozókat arra a technológiai változásra, amely a következő évtizedekben gyakorlatilag az emberi agyat fogja kiváltani. Az SU tehetségkutató pályázatain nyertes fiatalok egy tízhetes képzésen vehetnek részt a NASA központjában, amelyen a globális problémák - ivóvízellátás, energia, egészségügy, klímaváltozás, stb. - megoldásán dolgozhatnak a legmodernebb technológiák segítségével. Bognár Botond szerint Budapest kreatív pólussá válásának kulcsa, hogy sikerül-e kialakítani egy olyan, az alkotást támogató, inspiratív, kiszámítható környezet, amely a tehetségeket maradásra ösztönzi. Egy ilyen korszaknak nevezte a kiegyezéstől az I. világháborúig tartó időszakot, amikor Budapesten megvalósult e feltételek kedvező együttállása.

Fürjes Balázs, a Rubik-kocka által inspirált budapesti kulturális és tudományos központ létrehozásáért is felelős kormánybiztos szerint azért van szükség az intézményre, mert habár Magyarországon számos kreatív ötlet születik, az ezekből létrehozott innovatív termékek és megoldások nagyon gyakran külföldön valósulnak meg. Magyarországon egy olyan kulturális, gazdasági, társadalmi közeget kell létrehozni, ami támogatja a kreativitást és innovációt. A Rubik-központról szólva kifejtette, hogy a bűvös kocka, mint tárgy három szempontból is alkalmas arra, hogy jelképe legyen a projektnek: Egyrészt, egy egyetemes tárgyról van szó, amelynek értelmezéséhez nem kell egy adott nyelvi, vagy kulturális háttérrel rendelkezni. Másrészt, jelképezi a mindenkiben jelen lévő kísérletezési vágyat, a feladvány megoldására irányuló szándékot, és harmadrészt, a bűvös kocka magyar találmány, amit mi a magunkénak tekintünk. A Rubik-központ e három tulajdonságot összekapcsolva kíván létrehozni egy olyan tudományos kiállítási teret, amelynek tartalmát, anyagát, gondolatiságát és az épület formáját a bűvös kocka inspirálja. A következő lépés egy nemzetközi építészeti tervpályázat kiírása lesz, amelyhez hasonlóra Fürjes Balázs szerint Budapesten a 19. század óta nem volt példa.

 Magyar Hullám

   Vissza1848-as megemlékezés Brüsszelben
2019. március 18.
A Magyar Néppárti Képviselőcsoport és a Magyar Hullám Társaság közös `48-as megemlékezése
56-os megemlékezés
2018. november 5.
56-os megemlékezés Brüsszelben
Emlékezés a márciusi ifjakra
2017. március 6.
1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés
e-mail:   
    jelentkezés
Amennyiben szeretne hírt kapni rendezvényeinkről, iratkozzon fel a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság levelezőlistájára!
  Adatvédelmi elveink
Copyright © 2009 Magyar Hullám, Brüsszel    |   Minden jog fenntartva!   |   Hozzáadás a kedvencekhez