Hírek

2014.02.20. Brüsszeli pódiumbeszélgetés a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából      
A vita moderátora Ablonczy Balázs történész, a párizsi Balassi Intézet igazgatója, két résztvevője pedig Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselő, valamint Ötvös István, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem legújabb kori történeti tanszékének vezetője volt.

A beszélgetés során Schöpflin György olyan statisztikai adatokat idézett, miszerint a Rákosi-rendszerben a magyar lakosság mintegy tíz százalékát zaklatták kifejezetten politikai okokból a hatóságok. Ezt Ötvös István azzal egészítette ki, hogy a nem politikai, hanem köztörvényes cselekményekre való hivatkozással ugyan, de valójában mégis politikai hátterű zaklatást is figyelembe véve ez az arány a húsz-harminc százalékot is elérheti.

Ötvös szerint az 1956 utáni kádári, elnyomó állambiztonsági gépezet leginkább abban különbözött a megelőző Rákosi-korszak apparátusától, hogy célja immár nem a teljes társadalom rettegésben tartása volt, hanem legfőképpen annak megakadályozása, hogy az értelmiség és a munkásság köreiben megjelenő elégedetlenség szószólói egymásra találjanak és összefogjanak.

  Vissza1848-as megemlékezés Brüsszelben
2019. március 18.
A Magyar Néppárti Képviselőcsoport és a Magyar Hullám Társaság közös `48-as megemlékezése
56-os megemlékezés
2018. november 5.
56-os megemlékezés Brüsszelben
Emlékezés a márciusi ifjakra
2017. március 6.
1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés
e-mail:   
    jelentkezés
Amennyiben szeretne hírt kapni rendezvényeinkről, iratkozzon fel a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság levelezőlistájára!
  Adatvédelmi elveink
Copyright © 2009 Magyar Hullám, Brüsszel    |   Minden jog fenntartva!   |   Hozzáadás a kedvencekhez