Hírek

2014.02.20. Velünk élő kádárizmus      
A kommunizmusról, mint a modernizáció egy bizonyos változatáról beszélt Schöpflin György a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság valamint a brüsszeli Balassi Intézet által közösen szervezett pódiumbeszélgetésen.

 "1945 után volt igény forradalmi változásra Magyarországon, azonban ez nem feltétlenül a kommunizmus iránti feltétlen igényt jelentette"- kezdte érvelését Schöpflin. A kommunista pártnak a jól ismert politikai körülmények miatt is helyzeti előnye volt, ráadásul mivel a második világháború során a Horthysta elit megsemmisült, így egy új "elit" kialakítása nem esett nehezére. Másfelől viszont a társadalmi mérnökség nem kevés áldozatot követelt Schöpflin szerint. 1950 és 1970 között óriási tömegmobilizációval a paraszti társadalom egyfajta munkásosztályt preferáló társadalommá való alakítása sok megtört életet hozott."A kommunizmus modernizációs kísérletének kudarcát jól mutatja, hogy nem jött létre egy aktív, cselekvőképességgel rendelkező erős polgárság, hanem egy, a helyzetébe beletörődött, rezignált társadalom alakult ki." - mondta Schöpflin, hangsúlyozva hogy a hatalommal való kooperációtól ez a magatartás teljesen eltérő attribútumokkal bír.

"A kommunista párt sikerét igazolja, hogy a szabadság kis köreit csírájában elfojtva, "szétmanipulálva" nem jöhetett létre a munkásosztály és az értelmiség közötti kohézió" érvelt Ötvös István történész.

"Társadalmi perspektívából nézve a mai helyzetet sok helyütt igenis tovább él a kommunista rendszer, a kádárizmus öröksége, ezeket forradalom hiányában nem volt képes a rendszerváltó elit egymaga összezúzni" - tette hozzá Schöpflin.

Továbbá szó esett a rendszert szolgáló ügynökök hátteréről, eltűnt bizonyítékokról, anyagokról illetve az elszámoltatás nehézségeiről is. A beszélgetést számos a kommunista rendszerről szóló anekdota színesítette Schöpflin professzor úr és Ötvös István történész által. A rendezvény végén pedig Ablonczy Balázs történész, a beszélgetés moderátora az áldozatokra való emlékezés fontosságát hangsúlyozta, mely az elszámoltatás hiányában kiemelt szereppel bír.  Vissza1848-as megemlékezés Brüsszelben
2019. március 18.
A Magyar Néppárti Képviselőcsoport és a Magyar Hullám Társaság közös `48-as megemlékezése
56-os megemlékezés
2018. november 5.
56-os megemlékezés Brüsszelben
Emlékezés a márciusi ifjakra
2017. március 6.
1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés
e-mail:   
    jelentkezés
Amennyiben szeretne hírt kapni rendezvényeinkről, iratkozzon fel a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság levelezőlistájára!
  Adatvédelmi elveink
Copyright © 2009 Magyar Hullám, Brüsszel    |   Minden jog fenntartva!   |   Hozzáadás a kedvencekhez