Hírek

2015.10.22. 56-os megemlékezés Brüsszelben      
Brüsszelben is megemlékezett az 1956-os forradalomról és szabadságharcról hétfő este a Fidesz-KDNP. A pártszövetség európai parlamenti (EP-) küldöttsége és a Magyar Hullám közéleti és kulturális társaság rendezvényén Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke mondott beszédet.

 Gulyás idézte John F. Kennedy egykori amerikai elnök szavait, amelyek szerint 1956. október 23. az a nap, amely örökké fog élni a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. Rámutatott, hogy bár közel hat évtized eltelt a forradalom óta, csak 2022-ben lehet majd elmondani, hogy ugyanannyi ideje emlékezhetünk meg róla, mint ahány évig a kommunista diktatúra jeltelen sírokban tartotta a hősöket, meghamisítva, majd eltitkolva emléküket.
 
    Kitért arra, hogy a második világháborút követő három évben, a másodszor is megcsonkított Magyarországon sikerült helyreállítani azt, ami elpusztult, de 1948-tól világossá vált, hogy a kommunista diktatúra megfosztja az országot attól az úttól, amelyet Európa szerencsésebb nemzetei kijelöltek maguknak. Szovjet gyámság alatt a győzelem is vereséggel ért fel, így lettünk mi a vesztesek között is vesztesek - magyarázta Gulyás Gergely.
 
    Az Országgyűlés alelnöke kiemelte: nem akármilyen hazaszeretet és bátorság kellett a diktatúrával való szembeszálláshoz. Szembeállította egymással a Szovjetuniót csatlósként kiszolgáló magyarországi államhatalmat és a kezdetben fegyvertelen egyetemistákat, hangsúlyozva: hirtelen, a mélyből, elemi erővel tört fel akkor a szabadságvágy.
 
    "Nem sokaság, hanem lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat" - idézte Berzsenyi Dánielt.
 
    Gulyás Gergely úgy értékelte, hogy a bátorság jutalma tizenhárom, szabadságban töltött nap volt. A forradalom győzelmet aratott, de már látni lehetett: "a keleti szemhatár mögött mocskos felhők, Nyugatról álszent röfögés" - idézett Faludy Györgytől is.
 
    Az Országgyűlés alelnöke felidézte, hogy a Szovjetunió tizenhat hadosztállyal és kétezer harckocsival tiporta el a magyar forradalmat, Kádár János akkori pártvezetőt pedig hazaárulónak nevezte.
 
    "Minden birodalom elbukik egyszer. Így bukott el a kommunizmus gonosz birodalma is" - hangoztatta Gulyás Gergely.
 
    Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP kárpátaljai származású EP-képviselője köszöntőjében azt emelte ki, hogy szabadság és igazság nélkül nem lehet élni, a forradalom emlékét pedig a legkeményebb diktatúra sem irtotta ki a szívekből.
 
    "Bátran állíthatjuk, hogy Magyarország a hősök hazája" - jelentette ki Bocskor Andrea, hozzátéve, hogy a nép lelkében a forradalom leverése után is megmaradt a szabadságvágy.
 
    A megemlékezésen Pál István Szalonna és bandája adott tradicionális magyar népzenei koncertet.

 
 
 
 
 
 


  Vissza1848-as megemlékezés Brüsszelben
2020. március 16.
1848-as megemlékezés Brüsszelben 2020. március 16-án.
1848-as megemlékezés Brüsszelben
2019. március 18.
A Magyar Néppárti Képviselőcsoport és a Magyar Hullám Társaság közös `48-as megemlékezése
56-os megemlékezés
2018. november 5.
56-os megemlékezés Brüsszelben
e-mail:   
    jelentkezés
Amennyiben szeretne hírt kapni rendezvényeinkről, iratkozzon fel a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság levelezőlistájára!
  Adatvédelmi elveink
Copyright © 2009 Magyar Hullám, Brüsszel    |   Minden jog fenntartva!   |   Hozzáadás a kedvencekhez