Hírek

2019.03.26. Tuzson Bence a nemzetek megmaradását hangsúlyozta Brüsszelben      
A nemzetek megmaradásának jelentőségét hangsúlyozta az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára hétfőn Brüsszelben.

 Tuzson Bence úgy fogalmazott, azért volt szükség 1848 küzdelmére, mert egy birodalomban egy nemzet feloldódik, ha nem tudja megtartani önazonosságát. „A forradalmárok és szabadságharcosok egyetlen dologban biztosan egyetértettek, mégpedig a nemzeti megmaradás alapvető fontosságában” – jelentette ki.
Tuzson Bence az Európai Parlament magyar néppárti képviselőcsoportja és a Magyar Hullám Társaság március 15. alkalmából tartott rendezvényén arra hívta fel a figyelmet, hogy a forradalmárok és szabadságharcosok küzdelme nem volt hiábavaló: a kiegyezést követően ugyanis erős szövetség alakult ki az osztrákok és a magyarok között.
 
„Nekünk is erős szövetségre kell felépítenünk Európát” – mondta, sürgetve az egyenlő nemzetek szövetségét és az ezen alapuló erős Európa megteremtését.
 
Úgy vélekedett, hogy az 1848-as forradalom képes volt megmenteni a magyar kultúrát és hagyományt. Örökül kapott feladatként jelölte meg a magyar hagyomány, a kultúra, a nemzet és a nyelv védelmét és élővé tételét, és arra figyelmeztetett, hogy az elődök kultúrája hamar elpárolog, ha a következő nemzedék nem teszi magáévá.
 
„El kell mondani az utódoknak történeteket. Egy ország története nemcsak a forradalmak vagy szabadságharcok történetéből áll össze, hanem az emberek és a családok történetéből” – fogalmazott. Ezekből a mozaikokból fog összeállni a magyar történelem, a magyar hagyomány, és ezen keresztül fog megmaradni a magyar kultúra és Magyarország is – hangsúlyozta.
 
Tőkés László fideszes európai parlamenti képviselő köszöntőjében kijelentette, az 1848-as forradalmak „európai tavaszának” egyik kiemelkedő fejezetét a magyarok írták. Szabadságért vállalt áldozatuk és kálváriájuk az utókor számára is példamutató – tette hozzá.
 
„Itt, Brüsszelben, Európa fővárosában bizton elmondhatjuk, hogy kitüntetett hely illeti meg ‘Európa tavaszának’ egykori forradalmait, köztük is kiemelt módon az 1848-49-es magyar forradalmat és szabadságharcot” – fogalmazott.
 
Az Európai Unió jelenlegi válságos helyzetében és a tornyosuló kihívások közepette „most is meg kell vívnunk harcainkat országainkért, közös európai értékeinkért, nemzeti és európai érdekeinkért és identitásunkért, kereszténységünkért és szabadságunkért” – mondta.
 
A forradalmi Magyarország kormányzójának, Kossuth Lajosnak tragikus sorsú, Brüsszelbe menekült édesanyjára és leánytestvéreire emlékezve Tőkés László hozzátette: „Áldott legyen a forradalmár és szabadságharcos emigránsok emléke!”.
 

 
 
 
 
 
 


  Vissza1848-as megemlékezés Brüsszelben
2020. március 16.
1848-as megemlékezés Brüsszelben 2020. március 16-án.
1848-as megemlékezés Brüsszelben
2019. március 18.
A Magyar Néppárti Képviselőcsoport és a Magyar Hullám Társaság közös `48-as megemlékezése
56-os megemlékezés
2018. november 5.
56-os megemlékezés Brüsszelben
e-mail:   
    jelentkezés
Amennyiben szeretne hírt kapni rendezvényeinkről, iratkozzon fel a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság levelezőlistájára!
  Adatvédelmi elveink
Copyright © 2009 Magyar Hullám, Brüsszel    |   Minden jog fenntartva!   |   Hozzáadás a kedvencekhez