Rendezvények

2008.01.09. Ocskay László százados, az elfelejtett hős      
A Magyar Hullám és Gyürk András európai parlamenti képviselő szervezésében került sor az "Ocskay László százados, az elfelejtett hős" című film vetítésére az Európai Parlamentben. A dokumentumfilm egy méltatlanul elfeledett magyar századosról szól, aki több ezer zsidó honfitársának életét mentette meg a második világháború legsötétebb óráiban. A brüsszeli rendezvényen részt vettek a film készítői, valamint Leslie Paldon, aki egyike a megmentetteknek.

Ocskay László századost a második világháború alatt az Abonyi utcai Zsidógimnázium úgynevezett „ruhagyűjtő munkásszázad” vezetőjének nevezték ki. Ez adott neki lehetőséget arra, hogy a munkaszolgálatosoknak és családjuknak védelmet nyújtson a német és nyilaskeresztes támadásokkal szemben. Ocskay az Abonyi utcát egyedülálló konspirációs képességének és kiterjedt kapcsolatrendszerének köszönhetően meg tudta védeni az egyre gyakoribb SS-razziáktól és az elhurcolásoktól. A megmentett több mint 2500 férfi, nő és gyermek között találjuk többek között Goda Gábor Kossuth- díjas írót, Kadosa Pál zeneszerzőt, Kabos Ede kardvívó világbajnokot, valamint Kellér Dezső és Ráday Imre színművészeket.
 
A filmvetítést megelőző köszöntőjében Gyürk András örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Ocskay család úgy döntött, beszélni kell a százados történetéről és meg kell azt ismertetni a nagyközönséggel. "Nem miattuk, a hősök miatt kell a tetteikről beszélni, hanem miattunk. Nem az ő érdekük, hanem a miénk, hogy megismerjük ezeket a nagyszerű példákat" - fogalmazott a politikus, akinek nagyapja maga is tevékeny részt vállalt a zsidómentő akciókban.
 
A politikus az emberségüket megőrző hősökre utalva kijelentette: "nem voltak kevesen, de méltatlanul keveset beszélünk róluk". Gyürk szerint Ocskay példája azért is fontos, mert segítségével az elbukó Magyarország képe mellett bátran felidézhetjük a tartását megőrző Magyarország képét is. "A következő generációknak a borzalmakon túl az emberségesség példáit is meg kell ismerni" - tette hozzá.
 
A film készítői a vetítést követő beszélgetésen elmondták, hogy a százados életét feldolgozó dokumentumfilm a 39. Magyar Filmszemle hivatalos programjában is szerepel. Az alkotók reményüket fejezték ki, hogy a történetet egy játékfilm is feldolgozza majd, amely segítségével még több emberhez juthat el Ocskay László tettének üzenete.  Vissza1848-as megemlékezés Brüsszelben
2019. március 18.
A Magyar Néppárti Képviselőcsoport és a Magyar Hullám Társaság közös `48-as megemlékezése
56-os megemlékezés
2018. november 5.
56-os megemlékezés Brüsszelben
Emlékezés a márciusi ifjakra
2017. március 6.
1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés
e-mail:   
    jelentkezés
Amennyiben szeretne hírt kapni rendezvényeinkről, iratkozzon fel a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság levelezőlistájára!
  Adatvédelmi elveink
Copyright © 2009 Magyar Hullám, Brüsszel    |   Minden jog fenntartva!   |   Hozzáadás a kedvencekhez